Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Γλυκό Πορτοκάλι!

    Πρώτα απ' όλα, να σας ευχηθώ Χρόνια Πολλά για της ημέρες του Πάσχα, ελπίζοντας ότι θα τα περάσατε καλά, παρά τις βροχερές -δυστυχώς- ημέρες! Εγώ δεν παραπονιέμαι, και καλά τα πέρασα και έφαγα όσο μπορούσα αρνάκι, κοκορέτσι, γλυκά... ευτυχώς χωρίς κανένα παραπάνω κιλάκι! χι! χι!
    Σήμερα σας έχω την πρώτη συνταγή του blog μου, ελπίζω να ακολουθήσουν κι άλλες! Είναι γλυκό πορτοκάλι (φλούδα, όχι ολόκληρο) φτιαγμένο από τα χεράκια μου!

    Και ξεκινάω! Από υλικά, χρησιμοποίησα :
500 γρ. φλούδες πορτοκαλιού
750 γρ. ζάχαρη
χυμό ενός λεμονιού
νεράκι

    Οι αναλογίες πηγαίνουν ανάλογα με το πόσες φλούδες θα χρησιμοποιήσετε, τα 500 γρ. βγήκαν περίπου 1.5 βάζα από τα μεγάλα όμως, θα το δείτε και στις φωτογραφίες που ακολουθούν!

    Εγώ αφαίρεσα πρώτα τις φλούδες από τα πορτοκάλια και μετά τις έξυσα μία μία (ο λόγος ήταν ότι κρατούσαμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια που τρώγαμε για περίπου 3-4 μέρες σε μπολάκι με καπάκι στο ψυγείο, μέχρι να μαζευτούν μπόλικες, εσείς φτιάξτε πορτοκαλόπιτα το εσωτερικό και κάντε τα απ' ευθείας εάν θέλετε).

    Το ξύσμα από τα πορτοκάλια το κράτησα και το έβαλα για 5 λεπτά στο φούρνο να στεγνώσει. Το ανακάτεψα με 1 κιλό ζάχαρη και το φύλαξα για όταν χρειαστεί να φτιάξω κουλουράκια, κέικ κλπ.


    Έξυσα της φλούδες μου αρκετά, όχι όμως να φαίνεται το άσπρο τους. Σε μερικά σημεία δεν ξύθηκε και πολύ καλά αλλά δεν έδωσα και ιδιαίτερη σημασία στην τελειότητα. Αφού σιροπιαστεί δεν φαίνεται καθόλου ότι υπήρχαν τέτοια σημεία.





    Έπειτα τις δίπλωσα και τις στερέωσα με οδοντογλυφίδες. Αν θέλετε μπορείτε να τις περάσετε και σε κλωστή μαγειρικής. Αλλά εγώ βολεύομαι περισσότερο με τις οδοντογλυφίδες!
    Σε νερό που έβραζε, έριξα τις φλούδες μου για 5 λεπτά. Τις έβγαλα, έχυσα το νερό και τις ξαναέβαλα (επίσης σε νερό που βράζει) για 3 λεπτά. Ξαναέχυσα το νερό και έκανα πάλι το ίδιο για ακόμη 3 λεπτά.


    Αφού τις έβρασα, τις έβαλα σε έναν δίσκο τυλιγμένο με καθαρή πετσέτα και τις άφησα να στεγνώσουν για 4-5 ώρες περίπου. Στη φωτογραφία βλέπετε να αχνίζουν ακόμη από το βραστό νερό! Και πίσω σε ένα πιάτο, το ξύσμα να περιμένει την σειρά του να τακτοποιηθεί!!
    Σε κατσαρόλα μετρίου μεγέθους, όχι πολύ μεγάλη σε σχέση με την ποσότητα γλυκού που φτιάχνω, έβαλα τα 750 γρ. ζάχαρης μου, και 700 ml νερό  και το άφησα να βράζει για 5 λεπτά.

    Αφού έβρασε για 5 λεπτά (5 λεπτά αφού αρχίσει να κοχλάζει εννοώ) έριξα μέσα στο σιρόπι τις φλούδες μου και τις άφησα να βράζουν μέχρι να αρχίσει να δένει το σιρόπι. Λίγο πριν δέσει, έριξα τον χυμό λεμονιού και το άφησα μέχρι το σιρόπι να είναι τόσο πηχτό όσο ήθελα.





    Αφού έδεσε το γλυκό μου το έβαλα σε αποστειρωμένα βάζα. Τα αποστείρωσα, πλένοντάς τα με ζεστό σαπουνόνερο και βάζοντάς τα στο φούρνο, στους 120° για 20 λεπτά. Και τα καπάκια τους το ίδιο, στον φούρνο και αυτά!!! Όσοι δοκιμάσανε μου είπαν ότι έγινε πάρα πολύ ωραίο. Αν το φτιάξετε περιμένω να μου πείτε και εσείς πως σας φάνηκε!!



    Οδηγίες για το πώς αποστειρώνονται τα βάζα, βρήκα εδώ! Με βόλευε περισσότερο η μέθοδος του φούρνου γι' αυτό και χρησιμοποίησα αυτή!
    Διορθώστε με όπου πιστεύετε ότι δεν έκανα κάτι καλά, έτσι ώστε του χρόνου, το γλυκό μου να βγει ακόμη καλύτερο!!!


17 σχόλια:

  1. Καλα τα περάσαμε! Δεν έχω παράπονο κι εγω :) Χρόνια πολλα! Χριστός Ανέστη! Τέλειο το γλυκο πορτοκαλι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα και χρόνια πολλά!Χαίρομαι που τα πέρασες καλά!!!Υπέροχο το γλυκό πορτοκάλι φαίνεται θεσπέσιο!Ευχαριστούμε για τη συνταγή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρόνια πολλά κι από μένα.Καλοφαγωτο το γλυκάκι. Ενώ τρελαίνομαι για γλυκά του κουταλιού, δεν έχω δοκιμάσει ακόμα να φτιάξω μόνη μου. Γεια στα χέρια σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δοκίμασέ το σίγουρα, είναι πολύ εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή!! Επίσης είναι το πρώτο γλυκό κουταλιού που φτιάχνω!!

      Διαγραφή
  4. ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟΥ ΣΟΥ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ! ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΚΙ ΑΠΟ ΓΕΥΣΗ!!!!!!ΑΜΑΝ ΤΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ!!!!!!!!
    ΟΛΟ ΛΕΩ ΝΑ ΦΤΙΑΞΩ....ΝΑ ΔΩ ΠΟΤΕ...
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σήμερα μου έφεραν μια τσάντα περγαμόντο,πρέπει να είναι 10 κιλά....και αύριο όλη μέρα θα κάνω αυτό που έκανες κι εσύ!!Φαίνεται τέλειο το γλυκάκι σου,καλοφάγωτο!!Φιλάκια κοριτσάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλημερααα!!! Χριστος Ανεστη!!!
    Κι ενω δεν μου αρεσουν αυτα τα γλυκα που ειναι γλυκοπικρα, με εκανες να το λαχταρισω το πορτοκαλακι σου! Ασε που τωρα το Πασχα ταραξαμε την πορτοκαλοπιτα της μαμας....
    Φιλια και καλη σου μεραααα!!!!

    vailie-in-escapeland.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. αγαπημένο γλυκάκι!!! Φιλιά πολλά, καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Υπεροχο φαινεται!!!!Χρυσοχερα μου, μπραβο σου! Φιλακια πολλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πω πω!!Θυμάμαι που μου το έκανε η γιαγιά μου, όταν ήμουν μικρός!!Απλά τα σπάει το γλυκάκι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΠΕΡΝΑΣ ΚΑΛΑ!!ΧΤΕΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΟΤΙ ΕΙΧΑ ΠΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΠΟΛΛΑ ΧΟΝΤΡΟΦΛΟΥΔΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΑ ΜΟΥ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΓΙΑ ΓΛΥΚΟ ΔΗΛΑΔΗ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΞΕΜΠΛΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΙΔΕΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΕΓΩ ΤΙΣ ΚΟΒΩ ΣΕ ΣΤΕΝΕΣ ΦΕΤΟΥΛΕΣ ΤΙΣ ΦΛΟΥΔΕΣ.ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΟΜΟΡΦΟ ΧΡΩΜΑ ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟ!!!!ΦΙΛΙΑ ΠΟΛΛΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ίσως έπρεπε να τις φτιάξω και εγώ πιο στενές, γιατί μου γίνανε λίγα κομμάτια!! Την επόμενη φορά!! Καλή επιτυχία στο δικό σου!!

      Διαγραφή
  11. Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια όλους!! Η πρώτη μου απόπειρα σε γλυκό του κουταλιού νομίζω ήταν επιτυχημένη!! Ελπίζω και οι υπόλοιπες που θα ακολουθήσουν να έχουν την ίδια επιτυχία!!
    Υ.Γ. Χαίρομαι πάρα πολύ με τα σχόλια του κάθε ένα σας και θα προσπαθήσω από δω και πέρα να απαντάω στον κάθε ένα ξεχωριστά (όπως έκανα στις αρχές).
    Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Τελικά υπάρχει συνταγή για γλυκό του κουταλιού που ζήτησα!!! Taelia μου ελπίζω να το δοκιμάσω, μου αρέσει και το πορτοκαλάκι, δε μπορώ να πω! Στις φωτογραφίες σου φαίνεται πεντανόστιμο!!! Μιαμ μιαμ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ! Όχι να περιαυτολογήσω, αλλά έγινε, ακριβώς όπως το ήθελα! χαχα! Αν το δοκιμάσεις, τελικά, και το φτιάξεις, περιμένω να μου πεις αποτελέσματα!! Φιλάκια!

      Διαγραφή
  13. Αξια μπραβο σου !!!!
    Νοικοκυράτα πράγματα , οπως λέμε εμείς οι Πρόσφυγες της Μ.Ασίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ για τα καλά σου λόγια!!
      Να έχεις μια όμορφη ημέρα!!

      Διαγραφή